2022.

15. maja 2022. godine

Ljubavni vremeplov

"U ljubavi je najlepše da se sanja, čeka i da se čuva tajna.
Ko nije prošao kroz to - nije voleo. Ko nije sposoban da se žrtvuje - nema dara za ljubav. Ko nije patio i plakao - nije voleo."- rekla je naša slavna Desanka Maksimović a o njenoj i mnogim drugim ljubavnim pričama uživaćemo uskoro !

Pozorišna predstava kabaretskog tipa od 90 minuta o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca... Ovaj svojevrsni pozorišni vremeplov objedinjuje period od dve stotine godina, celog 19. i 20. veka, priče o velikim ljubavima Đure Jakšića, Laze Kostića i Lenke Dunđerski, Živojina Mišića i Lujze, Jovana Dučića, Alekse Šantića, Disa, Jelisavete Načić, Alekse Šantića, Milutina Milankovića, Desanke Maksimović, do Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Svaka priča ima svoju pesmu, pesmu upravo iz tog perioda, tako da je ovo i muzički vremeplov, jer se neke pesme gotovo nigde više ne mogu čuti. Sve pesme se izvode uživo, uz pratnju klavira i gitare.

Dramatizacija i režija: Vesna Stanković
Učestvuju: glumica Vesna Stanković, muzičar Vladimir Preradović Lord

17. septembra 2022. god.

NEKA BUDE ŠTA BUDE
(samo da je muško)

Topla ljudska priča o dvoje supružnika koji već dugo pokušavaju da obezbede potomstvo uz sve peripetije koje snalaze naše "male ljude" sažeta je u ovu komediju tipa duodrame.
Iako komedija puna elegantnog humora, ovaj komad obiluje i ozbiljnim dramskim mimentima koji publiku uzbudjuju do suza.
Protagonisti ove predstave su Sandra Bugarski, glumica beogradskog Narodnog pozorišta i Vladan Savić, glumac pozorišta na Terazijama, koji potpisuje tekst i režiju ove predstave.
Ovi glumci su inače nosioci glavnih uloga uloge u najpopularnijoj seriji "Igra sudbine" koja se svakodnevno emituje na TV Prva.

12. novembra 2022. godine


"DESET NAPREMA JEDAN"
komedija monodrama


(deset razloga da ne uđete u bračnu zajednicu i jedan da to učinite)

Kecmanova je uverljivom glumom nasmejala publiku
Glumica Tatjana Kecman u svom autorskom projektu na duhovit način savetuje muškarcima zašto da se ne ožene i kakve pripadnice lepšeg pola treba da izbegavaju. Kecmanova je odglumila deset potpuno različitih tipova žena i pokušala da otkrije njihove maske, igre i sitne laži. Publika se dobro zabavljala posmatrajući sjajne imitacije i karikirane situacije . Pitka i lagana, komedija ne zadire duboko u muško-ženske odnose, već je neka vrsta krokija. U uvodnom delu autorka predstavlja portret žene vozača i smeje se njenoj neefikasnosti i zbunjenosti. Glumica se igra koristeći banalne situacije iz svakodnevnog života, a posebno one u vezi s kućnim poslovima, kao što su pranje veša i kuvanje da bi pokazala pravo lice svojih junakinja. Kroz način na koji šire veš one otkrivaju kakve su u stvari i koju igru igraju sa svojim partnerom. Uz pomoć muzike prilagođene karakteru svakog pojedinačnog lika, glumica pretvara kućne poslove u neku vrstu plesa i otkriva kako npr. razvijanje testa može poslužiti kao odličan način za zavođenje i manipulaciju muškarcima. Odličan imitator i pantomimičar, Kecmanova je bez mnogo teškoće odigrala „nezaštićenu” bogatu ženicu sa „samo” jednom kućnom pomoćnicom, seljančicu iz Srbije, Vojvođanku, Bosanku koja ne izlazi iz teretane, ženu s juga Srbije, glasnu ženu koja po ceo dan naređuje po kući, bogatu „gnjavatorku”, problematičnu kćerku, plavušu Dobar kontakt s publikom, jasna parodija na stereotipe o ženama, kao i odličan humor, osnovni su kvaliteti ove monodrame. Ona nije didaktička i sigurno nijednom muškarcu neće pomoći u odabiru prave supruge, ali bez mnogo pretencioznosti demaskira neke od zabluda o ženama kao slabijem polu, koji je večito ugrožen „jakim” muškarcima. Prave tiranke ponekad su veoma dobro skrivene i iza korpe sa prljavim vešom ili varjače kojom mešaju supicu za svoju porodicu. Kada muškarci otkriju s kim imaju posla, već su izgubili bitku.
.................................
Tatjana se tokom šezdesetak minuta monodrame, na izuzetno komičan i kreativan način transformiše u deset različitih žena na temu sklapanja braka, odnosno kakva bi žena bila dobra nekom muškarcu za zajednički život. Tih deset likova žena, od kojih je svaka zanimljiva na svoj način, su iz svih sfera života našeg društva,od različitog obrazovanja, iz grada i sela, pa do nametljivih i samozatajnih.